فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و یکم شماره 11 (پیاپی 90، بهمن 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • علی دریابیگی زند*، شیما ضیاء جهرمی صفحات 1-14
    زمینه و هدف

    تامین آب شرب سالم در جوامع امروزی یکی از مهم ترین چالش های محیطزیستی در سراسر دنیا می باشد. آلودگی منابع آب به نیترات در ایران یک خطرجدی برای سلامتی انسان محسوب می شود.هدف اصلی این تحقیق استفاده از نانوذرات آهن صفر سنتز شده جهت حذف نیترات از آب سینتتیک و بررسی تاثیر تغییر pH بر کارایی حذف نیترات توسط این نانوذرات می باشد.

    روش بررسی

    نانوذرات آهن صفر در آزمایشگاه سنتز شده و پس از تعیین اندازه آن ها توسط میکروسکوپ الکترونی عبوری جهت حذف نیترات از آب مورد استفاده قرار گرفت. در این مطالعه اثر مقدار نانوذرات مصرفی بر راندمان حذف نیترات از آب مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد کارایی نانوذرات آهن صفر در حذف نیترات از آب در شرایط اسیدی بیش از شرایط خنثی و قلیایی می باشد. همچنین افزایش pH در حین آزمایش در شرایط ابتدایی اسیدی و خنثی مشاهده شد و بخش عمده واکنش حذف در مراحل ابتدایی آزمایش حاصل گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    استفاده از مقادیر نسبتا کم نانوذرات آهن صفر می تواند غلظت نیترات در آب را به طور قابل ملاحظه ای کاهش دهد.بخش عمده واکنش حذف به دلیل غالب بودن شرایط اسیدی در مراحل ابتدایی آزمایش حاصل گردید. با توجه به یافته های تحقیق به نظر می رسد استفاده از نانوذرات آهن صفر یک روش موثر و اقتصادی جهت حذف نیترات از آب شرب می باشد که می تواند در مقیاس های بزرگ نیز مورد آزمایش و استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نانوذرات، آهن صفر ظرفیتی، نیترات، سنتز، PH
  • رمضانعلی دیانتی تیلکی، مرتضی قلعه نوئی*، معصومه اسلامی فر صفحات 15-26
    زمینه و هدف

    فنل و مشتقات آن برای همه موجودات زنده سمی بوده و در فاضلاب پالایشگاه نفت یافت می شوند. جداسازی و شناسایی باکتری ها از فاضلاب پالایشگاه نفت به منظور شناسایی باکتری های تجزیه کننده ترکیبات آروماتیک مهم است. هدف از این تحقیق جداسازی و شناسایی باکتری ها از سیستم تصفیه فاضلاب پالایشگاه نفت تهران و تعیین میزان حذف فنل بوسیله باکتری ها در محیط کشت حاوی فنل بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه از نوع تجربی- آزمایشگاهی  بود. نمونه برداری از سیستم لجن فعال تصفیه خانه فاضلاب پالایشگاه نفت تهران در دو مرحله انجام شد. ابتدا باکتری ها در محیط کشت حاوی فنل به مدت 3 هفته در انکوباتور دمای 30 درجه سانتیگراد به فنل خو داده شدند. سپس جداسازی و شناسایی باکتری ها مطابق روش استاندارد انجام شد . با کشت باکتری های ایزوله در محیط های کشت حداقل حاوی غلظت های 5/0 تا 2/1گرم بر لیتر فنل به عنوان تنها منبع کربن، رشد باکتری ها با اندازه گیری دانسیته اپتیک در طول موج 600 نانومتر بررسی شد. غلظت فنل به روش اسپکتروفوتومتری با استفاده از واکنشگر4-آمینوآنتی پیرین در طول موج 510 نانومتر مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها

    باکتری های جداشده از تصفیه خانه فاضلاب پالایشگاه نفت شامل سویه های سودوموناس، اسینتوباکتر، اشرشیاکلی ، انتروکوکوس و انتروباکتر بودند.  سویه سودوموناس قادر به حذف کامل فنل تا غلظت 9/0 گرم بر لیتر، سویه های اسینتو باکتر و اشرشیاکلی تا غلظت 7/0 گرم- بر لیتر فنل را به طور کامل حذف و سویه های انتروکوکوس و انتروباکتر تا غلظت 5/0 گرم بر لیتر فنل را  به میزان صد در صد از محیط کشت حذف نمودند.  

    بحث و نتیجه گیری

     سودوموناس نسبت به دیگر باکتری های جدا شده از فاضلاب پالایشگاه نفت بیش ترین میزان تجزیه فنل را در زمان کم تر نشان داده است.

    کلیدواژگان: باکتری، فنل، پالایشگاه، تصفیه فاضلاب
  • لیلا نعمت الهی، هانیه نوذری* صفحات 27-36
    زمینه و هدف

    کیفیت آب از جمله مسایلی است که با سلامتی و بهداشت فردی و عمومی جامعه نسبت مستقیم دارد و پایش آب و تامین شرایط بهداشتی آن از اهمیت بالایی برخوردار است. لذا هدف از این مطالعه تعیین کیفیت میکروبی آب آشامیدنی شهر آباده در سال 1394 و مقایسه کیفیت آن با استاندارد های ملی و سازمان بهداشت جهانی((WHO است.

    روش بررسی

    در این مطالعه تعداد 122 نمونه آب جهت آزمایش میکروبی و 3864 نمونه آب جهت کلرسنجی از شبکه آبرسانی شهرآباده در سال 1394 برداشت و آنالیز گردید. آزمایشات کل کلی فرم و کلی فرم مدفوعی با روش تخمیر چند لوله ای و کلر باقی مانده آب با روش رنگ سنجی انجام شد. در نهایت داده ها با استفاده ازآزمون های آماری One sample T-test, Chi-square, Mann-Withney, Kruskal-Wallis, Pearson Correlation Matrix مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در آنالیز میکروبی در 36/98% نمونه ها تعداد کلی فرم صفر MPN/100ml و در100% نمونه ها تعداد کلی فرم مدفوعی صفر MPN/100ml بود و میزان کلر باقی مانده در0/78% نمونه ها مطلوب بود و انتظارات استانداردهای ملی و جهانی را برآورده می نمایند. فصل زمستان کم ترین و فصل تابستان بیش ترین مقدار کلر باقی مانده را نشان داد. از لحاظ همبستگی بین میزان کلر باقی مانده آب و حضور باکتری های کلی فرم در آب همبستگی منفی معنی دار وجود دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    شاخص میکروبی آب آشامیدنی شهر آباده از حد استاندارد شاخص میکروبی WHO و استاندارد ملی پایین تر است درنتیجه کیفیت آب شرب این شهر از وضعیت مطلوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: شبکه آبرسانی، کلی فرم، کلر باقی مانده، آباده
  • پریسا فتاحی مسرور، مریم رضازاده* صفحات 37-48
    زمینه و هدف

    با توجه به افزایش این پدیده در سال های اخیر، پژوهش حاضر به تحلیل آماری و اقلیمی طوفان های گرد و غبار در ایران در سال 2015 پرداخته است.

    روش بررسی

    دراین تحقیق از آمارساعتی کدهای هواشناسی استفاده شده است. برای رسم گلباد از نرم افزار WRPLOT VIEW استفاده شده است. به منظور تحلیل سینوپتیکی طوفان مزبور، اطلاعات داده های جو میانه و بالا از قبیل داده های فشار تراز دریا، ارتفاع ژیوپتانسیل تراز 500 هکتو پاسکال، از پایگاه داده ی NCEP/NCAR دریافت و الگوهای گردشی آن به دست آمده است. جهت مشخص نمودن مسیر طوفان های گرد و غبار از مدل رهگیری بسته های هوا HYSPLIT استفاده شده است.

    یافته ها

    زابل دارای بیش ترین رخداد گرد و غباردر سال 2015 بوده است. بیشترین سرعت باد و شدیدترین کاهش دید در ایستگاه زابل در 6 جولای 2015 مشاهده شده است. توده های گرد و غباری در اراک و فسا از غرب و شمال غرب عراق و در زابل از افغانستان وارد ایران شده است. نتایج پایگاه گردش جو میانه و ترازدریا در 21 جولای 2015 که شدیدترین کاهش دید در فسا روی داده، بیان گر حضور یک کم ارتفاع  بر روی روسیه و یک پرفشار روی شمال دریای سیاه است. یک سامانه کم فشار نیز روی پاکستان مشاهده شده است که زبانه های آن تا مناطق شرقی و جنوبی ایران کشیده شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    پدیده غباروزه در زابل می تواند دارای چشمه غبار محلی باشد. همچنین بیش ترین رویداد تعلیق در شهرهای فسا و اراک با سرعت های کم تر باد همراه است. بادهای شمال شرقی در دوره سرد سال می تواند به سبب بادهای 120 روزه سیستان باشد که تاثیر آن در شهر زابل بیشتر خواهد بود. در روزی که بیش ترین کاهش دید مشاهده می شود اکثر مناطق کشور تحت تاثیر زبانه های مرکز پرفشار واقع روی غرب عراق، که در حرکت شرق سوی خود به مرکز ایران رسیده است قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: تحلیل آماری و اقلیمی، طوفان گرد و غبار، ردیابی، رهگیری جریان باد
  • سعید شفیعی ثابت* صفحات 49-61
    زمینه و هدف

    آلودگی صوتی ناشی از فعالیت های انسانی یکی از انواع آلودگی ها در محیط زیست می باشد. سطح آلودگی های صوتی با منشا انسانی در محیط های دریایی و آب شیرین در حال افزایش است. در دهه های اخیر فعالیت های انسانی تغییرات زیادی در محیط های زیست ایجاد نموده است و آلودگی های صوتی امروزه بعنوان یکی از مهمترین منابع آلوده کننده اکوسیستم های خشکی و آبی شناخته شده است. فعالیت های تجاری کشتیرانی، قایق های تفریحی، توربین های عظیم بادی و آبی، حفاری های زیر دریایی، انفجار های مرتبط با تحقیقات زمین شناسی و زلزله نگاری، سونار ها و فعالیت های شیلاتی منابع عمده ای از آلودگی های صوتی را به محیط های آبی اضافه نمودند.

    روش بررسی

    در این مطالعه به بررسی چگونگی تاثیرگذاری آلودگی های صوتی ناشی از فعالیت های انسانی بر رفتار و فعالیت های تغذیه که پیامدهای مستقیم و غیر مستقیمی بر میزان بقا و کارایی تولید مثلی گونه های آبزی دارد می پردازیم.

    یافته ها

    در حالی که خسارات و آسیب های مستقیم ناشی از فعالیت های گسترده انسانی بر تخریب زیستگاه های خشکی و آبی  تا حدودی مورد مطالعه قرار گرفته است، بسیاری از این دسته از فعالیت ها بر گونه های حیات وحش و در شرایط کنترل شده آزمایشگاهی تاثیرگذار می باشد. برای مثال افزایش سطوح صوت در محیط آزمایشگاهی می تواند موجب اثراتی بر روابط شکار و شکارگری ماهی گردد. با این حال تاکنون مطالعات کمی در خصوص پتانسیل اثرات و پیامدهای آلودگی های صوتی بر زیست مندان جانوری محیط های آبی گزارش شده است.

    نتیجه گیری

    ایجاد تغییرات ناشی از آلودگی های صوتی در کارایی تغذیه ای و بهره وری از منابع غذایی در دسترس ممکن است  به طور مستقیم و غیر مستقیم فراوانی نسبی گونه های شکارگر و شکار را تحت تاثیر قرار داده و موجب بروز یک سری تغییرات عمده در سطح جامعه آبزیان گردد.

    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، زیست شناسی، رفتار های تغذیه ای، ماهی
  • جواد کریمی .*، محمد مهدی فیروزآبادی صفحات 63-77
    مقدمه و هدف

    امروزه راکتورهای هسته ای به عنوان یکی از منابع اصلی تولید انرژی در دنیا بطور قابل توجهی در حال توسعه می باشد. از معایب اصلی راکتور های هسته ای تولید زباله های هسته ای بوده که این زباله ها بدلیل نیمه عمر و مسمومیت پرتویی بالا دارای اثرات مخرب زیست محیطی هستند. در این تحقیق نسل جدیدی از راکتور های هسته ای با عنوان ADS معرفی می شود که در آن از زباله های هسته ای بعنوان سوخت استفاده می شود.

    مواد و روش ها

    با بررسی راکتور های هسته ای ADS ، مفهوم ADS و بخش های اصلی تشکیل دهنده این نوع از راکتور و همچنین نحوه عملکرد آن بیان می شود.

    یافته ها

    این نسل جدید از راکتور های هسته ای (ADS) دارای این قابلیت بوده که زباله های هسته ای شامل عناصر فرااورانیومی و پاره های شکافت هسته ای را به عناصری کم خطر و با نیمه عمر و مسمومیت پرتویی پایین تبدیل نماید، همچنین مزیت مهم آن نسبت به سایر راکتور های هسته ای یعنی ایمن بودن آن بیان می شود.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت توسعه راکتور های هسته ای بعنوان یک منبع اصلی تولید انرژی، بایستی در مسیر توسعه فناوری صلح آمیز هسته ای در کشور از روش هایی استفاده شود تا میزان بازدهی آن حداکثر و در عین حال اثرات مخرب زیست محیطی آن به حداقل برسد. استفاده از نسل جدید راکتور های هسته ای (ADS) یکی از این روش ها است.

    کلیدواژگان: راکتور ADS، قلب زیر بحرانی، هدف تلاشی، تبدیل
  • علیرضا مردوخ پور*، حسین جاماسبی، امید علیپور صفحات 79-91
    زمینه و هدف

    در تحقیق حاضر، هدف مقایسه تخمین بار رسوب معلق رودخانه بابلرود با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی ، روش منحنی سنجه، و روش رگرسیون  می باشد.

    روش بررسی

    ورودی های مدل شامل دبی و خروجی مدل غلظت رسوب در گام زمانی بوده است. ورودی و خروجی رودخانه در دوره (1392-1359) دارای روند مثبت بوده و 75 درصد داده ها جهت آموزش و 25 درصد داده ها جهت آزمون شبکه مورد استفاده قرار گرفت. برای آموزش شبکه ابتدا تعدادی از داده ها که معرف شرایط مساله باشد را برای آموزش انتخاب کرده و بقیه داده ها جهت آزمون عملکرد شبکه آموزش دیده،به کار می رود.

    یافته ها

    نتایج بدست آمده نشان می دهند که غلظت بار معلق رسوب حاصل از مدل های شبکه عصبی مصنوعی به داده های واقعی غلظت رسوب نزدیک تر هستند و ضریب همبستگی حاصل از شبکه عصبی مصنوعی معادل8/92 درصد می باشد. این در حالی است که ضریب همبستگی برای مدل های منحنی سنجه معادل1/87  درصد و روش رگرسیون آماری حداکثر معادل 90 درصدمی باشد.  

    بحث و نتیجه گیری

    سیستم شبکه عصبی مصنوعی نتایج و کارایی بهتری در پیش بینی بار معلق رسوب دارد و کارایی و انعطاف پذیری مدل شبکه عصبی مصنوعی در پیش بینی میزان رسوبات معلق رودخانه نسبت به مدل های آماری و منحنی سنجه نشان داده شده است.

    کلیدواژگان: رسوب، منحنی سنجه، رگرسیون، شبکه عصبی، رودخانه بابل رود
  • مرتضی نیک اختر، سیده هدی رحمتی*، علیرضا مساح بوانی صفحات 93-105
    زمینه و هدف

    با توجه به این که رودخانه و سد ارداک از منابع تامین کننده آب شرب شهر مشهد می باشد، حفظ کیفیت آب این رودخانه قبل از سد اقدام بزرگی در جهت تامین آب این کلان شهر مذهبی خواهد بود. این تحقیق با معرفی مدلی برای شبیه سازی کیفی منابع آب رودخانه ارداک و با استفاده از ابزار های مناسب و مرتبط، با مشخص کردن میزان پارامتر های مختلف کیفیت آب در طول رودخانه، وسیله مناسبی برای ارزیابی رفتار آب در برابر ورود آلاینده های مختلف و همچنین برای تصمیم گیری های آتی می باشد.

    روش بررسی

    در این تحقیق از مدل دینامیکی Qual2kw استفاده گردید که برای واسنجی از اطلاعات موجود در شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی (آبان ماه 93) استفاده و برای صحت سنجی، پس از نمونه برداری و آزمایش پارامتر های مختلف کیفیت آب (اردیبهشت 95)، از اطلاعات بدست آمده استفاده گردید.

    یافته ها

    اطلاعات بدست آمده نشان داد که مدل در مورد پارامتر های DO، PH، COD و NO3 تطابق خوبی با واقیعت داشته و قادر است به خوبی وضعیت پارامتر های کیفی آب را در هر دو شاخه از رودخانه ارداک شبیه سازی نماید.

    بحث و نتیجه گیری

    آب رودخانه در شاخه آبقد به سبب استقرار جمعیت و منابع آلاینده کم تر از کیفیت بالاتری برخوردار بوده و کیفیت آب در هر دو شاخه رودخانه بیش تر تحت تاثیر آلاینده های کشاورزی، باغ داری و دفع فاضلاب های روستایی می باشد.

    کلیدواژگان: رودخانه ارداک، کیفیت آب، شبیه سازی، Qual2kw
  • غلامرضا رهبر*، عطاء الله کاویان، آهنگ کوثر، محمود حبیب نژاد روشن، کاکا شاهدی صفحات 107-116
    زمینه و هدف

    پخش و گسترش سیلاب در کشتزارها و مراتع، به ویژه آن ها که بر روی آبخوان های بالفعل و بالقوه قرار دارند راهی ساده و ارزان برای مهار بیابان ها و تغذیه مصنوعی سفره های آب های زیرزمینی به شمار می رود. حضور سخت پوستی خاک زی به نام خرخاکی در شبکه های پخش سیلاب گربایگان فسا در جنوب شرقی استان فارس دگرگونی هایی چشمگیر را در کیفیت و همچنین ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک به وجود آورده است. مهم ترین اهداف این تحقیق، اندازه گیری و مقایسه نفوذ پذیری خاک در شبکه های پخش سیلاب با حضور و بدون حضور خرخاکی می باشد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه در ایستگاهآبخوان داری کوثر در دشت گربایگان فسا، در 200 کیلومتری جنوب شرقی شیراز انجام شد. یکی از شبکه های پخش سیلاب گربایگان به نام بیشه زرد 1 انتخاب گردید. نوار دوم این شبکه را به 11 قسمت مساوی تقسیم، در هر قسمت سه آزمایش نفوذپذیری با کاربرد استوانه های دوگانه انجام گردید. متوسط هر سه آزمایش را برای 11 قسمت فوق به عنوان نفوذپذیری هر قسمت در نظر گرفته شد. همچنین در مکان هایی از این شبکه که فعالیتی از خرخاکی ها به چشم نمی خورد نیز آزمایش های نفوذپذیری به همان میزان انجام گرفت و با یکدیگر مقایسه شد.

     یافته ها: 

    خرخاکی ها، نفوذپذیری شبکه ها را به گونه ای چشمگیر افزایش می دهند. میانگین نفوذ 2/7 سانتی متر بر ساعت است (200 لیتر بر ثانیه در هکتار) که حدودا 5 برابر مناطق شاهد است و یک اختلاف معنی داری در سطح یک درصد نشان می دهد. نتایج همچنین نشان می دهد که یک اختلاف معنی داری بین فعالیت خرخاکی و شاهد در سطح یک درصد وجود دارد.

     بحث و نتیجه گیری: 

    خرخاکی می تواند به عنوان یک عامل مفید برای کنترل خاک های سله بسته از رسوبات در حوضچه های تغذیه مصنوعی باشد، آنها نفوذپذیری این شبکه ها پس از 30 سال در حد قابل قبولی حفظ و عمر مفید شبکه های پخش سیلاب را زیاد  می کنند.

    کلیدواژگان: گسترش سیلاب، نفوذپذیری، سخت پوست، گربایگان فسا
  • زهرا عابدی، پریسا سلطانی خمسه* صفحات 117-128
    زمینه و اهداف

    رشد جمعیت و مصرف بی رویه منابع طبیعی جهت تداوم رفاه اقتصادی، علاوه بر نابودی اکوسیستم سبب بروز کمبود در کره قابل حیات گردیده است که جهت پیشگیری از بروز هرگونه کمبود در دسترسی به منابع طبیعی، مصرف هر بخش اقتصادی باید با رعایت توان بازتولید اکوسیستم ادامه یابد. این مقاله به برآورد ردپای اکولوژیک مصرف آب و انرژی (برق و گازطبیعی) بخش خانوار در مناطق 22 گانه شهر تهران و تخمین ظرفیت زیست محیطی منابع مذکور پرداخته است.

    روش بررسی

    در این مقاله ضمن برآورد ردپای اکولوژیک به روش مبتنی بر مصرف آشکار منابع، میزان ظرفیت زیست محیطی براساس بازده زمین برآورد گردیده و همچنین شکاف اکولوژیک در مفهوم کمبود دسترسی به منابع بدست آمده است. برای یافتن تاثیر راه حل- های کاربردی در کاهش شکاف اکولوژیک نیز از طریق نرم افزار SPSS و آزمون کوکران و همچنین تدوین پرسش نامه مرتبط با مصرف منابع موردبررسی در بخش خانوار، مهم ترین عامل موثر در کاهش شکاف اکولوژیک مشخص گردیده است.

    یافته ها

    برآورد ردپای اکولوژیک آب و انرژی (برق و گازطبیعی) مورد استفاده در بخش خانوار شهر تهران به ارتباط منفی میان تداوم فعالیت های بخش خانوار و شکاف اکولوژیک منابع مذکور اشاره دارد، که باتوجه به نتایج بدست آمده و تحلیل آن ها، شکاف اکولوژیکی بیش از 4 میلیون هکتار حاصل از مصرف بی رویه آب، برق و گاز طبیعی در بخش خانوار شهر تهران موجود است. پس از برآورد شکاف اکولوژیک، پرسش نامه هایی برای شفاف سازی دلایل هدررفت منابع بین خانوار توزیع گردید که براساس آن، جامعه آماری در ارزیابی پرسش نامه، جمعیت خانوار 22 گانه شهر تهران به تعداد 2 میلیون و 830 هزار خانوار در نظر گرفته شد و برای ایجاد یکنواختی تحلیل، خانوارها با جمعیت 3 نفره مبنا قرار گرفتند که از طریق فرمول کوکران تعداد 1100 خانوار به عنوان نمونه و به طور تصادفی انتخاب شدند. 

    بحث و نتیجه گیری:

    باتوجه به نتایج بدست آمده و تحلیل آن ها، مهم ترین عامل جهت کاهش شکاف اکولوژیک و داشتن بهینه مصرف آب در بخش خانوار، کاهش مصرف آب برای شست وشو وسایل نقلیه، مهم ترین عامل جهت ایجاد بهینه مصرف برق در بخش خانوار، استفاده از لامپ های کم مصرف و مهم ترین عامل جهت ایجاد بهینه مصرف گازطبیعی در بخش خانوار، استفاده از پنجره های دو- جداره و کم ترین عامل تاثیرگذار استفاده از بخاری های گازی متناسب با متراژ خانه بوده است.

    کلیدواژگان: ردپای اکولوژیک آب وانرژی، ظرفیت زیست محیطی، شکاف اکولوژیک، مناطق 22 گانه شهر تهران، بخش خانوار
  • نوید زمانی*، رقیه تراهی، ایمان دانائی فر صفحات 129-143
    زمینه و هدف

    تعیین ارزش واقعی منابع زیست محیطی به دلیل عملکرد و خدمات زیست محیطی و مدیریت بهینه‏ی آن‏ها موضوعی مهم تلقی می شود. اخیرا اقتصاددانان به نقش منابع طبیعی و محیط زیست در رفاه انسان ها پی برده اند و تلاش های زیادی برای ارزش‏گذاری کالاها و خدمات زیست محیطی انجام داده اند. پارک ساحلی مارون در بهبهان از جمله تفرج گاه‏های مهم این شهرستان است. هدف از اجرای این تحقیق برآورد ارزش تفرجی پارک ساحلی مارون با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط است.

    روش بررسی

    برای دست یابی به هدف مورد نظر و برآورد تمایل به پرداخت افراد، از الگوی لوجیت، برمبنای روش حداکثر درست نمایی استفاده شد. داده‏های مورد نیاز با استفاده از 600 پرسش‏نامه از بازدیدکنندگان این پارک به دست آمد. 

    یافته‏ ها:

    نتایج نشان می‏دهد که میانگین تمایل هر فرد به پرداخت برای بازدید از این پارک، 7/3243ریال و تمایل به پرداخت سالانه هر خانوار، 70/133510 ریال است.

    بحث و نتیجه‏ گیری:

     نتایج بدست آمده نشان می‏‏دهند که تمایل به پرداخت افراد برای استفاده تفرجی از این منطقه کم می‏‏باشد.

    کلیدواژگان: روش ارزش گذاری مشروط، ارزش تفرجی، الگوی لوجیت، تمایل به پرداخت، پارک ساحلی مارون
  • مهدی قائمی اصل*، محمد نصر اصفهانی، سیروس چرخ صفحات 145-157
    زمینه و هدف

    مسوولیت پذیری زیست محیطی به عنوان یک جنبه مهم از مسوولیت اجتماعی، شرط لازم برای بقا و موفقیت بانک است و بانک ها تلاش می کنند در فعالیت های سرمایه گذاری نمایند که موجب بهبود شرایط کل جامعه و حفظ محیط زیست گردد. بر این اساس هدف از این پژوهش، ارزیابی تامین مسوولیت اجتماعی زیست محیطی بانک محور در راستای کاهش انتشار آلاینده در دو سطح تولیدات صنعتی و اقتصاد کلان است.

    روش بررسی

    در این پژوهش به منظور بررسی تاثیر هم زمان، بلندمدت و پویای تسهیلات اعطایی سیستم بانکی به بخش غیردولتی بر میزان انتشار آلاینده های زیست محیطی در دو سطح تولیدات صنعتی (بخش صنعت) و مجموع فعالیت های اقتصادی (اقتصاد کلان)، از روش خودرگرسیون برداری ساختاری (SVAR)، انحراف استاندارد بوت استرپ (BSE) و تجزیه بلانچارد-کوآ (BQ) استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج برآورد ماتریس اثرات هم زمان و بلندمدت در الگوی SVAR مربوط به اقتصاد کلان نشان می دهد که یک تکانه مالی (به اندازه یک انحراف معیار) ناشی از ارابه تسهیلات حمایتی بانکی به مجموعه تولیدات اقتصادی و از ناحیه جزء اخلال DLTLOA، در دوره اول منجر به افزایش 0387/0 درصدی در سطح انتشار آلاینده زیست محیطی می شود ولی در بلندمدت تاثیر معنی داری بر سطح انتشار آلاینده ندارد. همچنین نتایج مربوط به بخش صنعت نشان می دهد که یک تکانه مالی، در دوره اول منجر به افزایش 0397 /0 درصدی در سطح انتشار آلاینده زیست محیطی می شود و در بلندمدت تاثیر افزایشی 0695/0 درصدی بر سطح انتشار آلاینده زیست محیطی دارد. برآورد اثرات پویای تکانه ها نیز نشان می دهد که در دو سطح بخش صنعت و اقتصاد کلان، تمام تکانه ها منجر به افزایش سطح آلاینده زیست محیطی می شوند.

    بحث و نتیجه گیری

    بخش بانکی با تسهیلات حمایتی از بخش های اقتصادی به ویژه بخش صنعت، نتوانسته است در خصوص مسوولیت اجتماعی خطیر خود در حیطه جهت دهی تولیدات به سمت تکنولوژی و روش های تولید پاک، به درستی نقش ایفا کند در عمل حامی مالی تولیدات و صنایع آلاینده فاقد صلاحیت زیست محیطی شده است. به نظر می رسد همان گونه که ساختار حمایتی ناصحیح سیستم بانکی از صنایع و تولیدات آلاینده، افزایش انتشار آلاینده زیست محیطی را به دنبال داشته باشد، اصلاح این ساختار حمایتی و تسهیلاتی بانکی، می تواند به بهبود زیست محیطی منجر شود.

    کلیدواژگان: مسوولیت اجتماعی زیست محیطی، نظام بانک داری بدون ربا، تجزیه بلانچارد-کوآ (BQ)
  • مریم مروتی*، سمانه اکبریان صفحات 159-172
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف دست یابی به ارزیابی جامع توانمندی ها و امکان سنجی توسعه اکوتوریسم پایدار در پناهگاه حیات وحش دره انجیر و نی باز با استفاده از مدل هیبریدی سوات و تحلیل شبکه ای انجام شده است.

    روش پژوهش:

     این بررسی در قالب پرسش نامه هایی که جامعه ی آماری آن بالغ بر30 نفر از کارشناسان و افراد بومی منطقه بود با روش نمونه برداری گلوله برفی تکمیل شد و در نهایت با استفاده از ماتریس سوات ضمن بررسی نقاط قوت و ضعف و فرصت و تهدید در بخش اکوتوریسم پایدار راهبردها برای مقابله با این تهدیدها و بهره گیری از فرصت ها برای اکوتوریسم پایدار ارایه شد سپس با استفاده از مدل   تحلیل شبکه ANP به اولویت سنجی عوامل محیط درونی و بیرونی و تعیین ارزش های نهایی در قالب راهکارهای SO,WO,ST,WT پرداخته شد.

    یافته ها

    نتیجه نهایی از ارزیابی عوامل داخلی و خارجی در قالب استراتژی تهاجمی است تا بتوان از فرصت ها و نقاط قوت به نحو احسن استفاده نمود همچنین نتایج حاصل نشان داد راهبردهای تنوع بخشی، بازنگری و تدافعی به ترتیب در مراحل بعدی قرار دارند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج حاصل از راهبردها با بهره گیری از مدلANP نشان می دهد که در برنامه ریزی برای توسعه پایدار اکوتوریسم منطقه راهبرد تهاجمی در اولویت قرار دارد و برای توسعه پایدار این منطقه باید از قابلیت های طبیعی، جذابیت ها و چشم اندازهای منطقه استفاده کرده و با تبلیغات بیش تر منطقه و ایجاد پروژه های بین المللی مثل پروژه یوزپلنگ اکوتوریسم منطقه را حفظ و توسعه دهیم از نتایج این مطالعه می توان در اجرای اقدامات حفاظتی و مدیریتی جهت کاربرد هر چه بیش تر صنعت اکوتوریسم در زیستگاه های استان یزد استفاده نمود.

    کلیدواژگان: راهبرد، اکوتوریسم، پناهگاه حیات وحش، SWOT، ANP
  • محمد رستمی خلج*، دانا حسامی، حسین سلمانی، تیمور تیموریان صفحات 173-185
    زمینه و هدف

    سالانه در نقاط مختلف جهان، جان و مال بسیاری از مردم در اثر وقوع سیل به مخاطره می افتد. تغییرات کاربری اراضی، افزایش شهرنشینی، ساخت و سازهای غیر اصولی، سیستم فاضلاب قدیمی و توسعه اراضی غیر قابل نفوذ در مناطق شهری اثرات مهمی دروقوع این خطر دارند، لذا به منظور مدیریت مناطق شهری، انجام اقدامات امدادی و اولویت بندی مناطق جهت رفع مشکل سیلاب، باید مناطقی که بیش تر دچار مشکل می شوند مشخص شوند.

    روش بررسی

    چندین معیار روی سیلاب شهری موثرند و در ایجاد سیلاب شهری نقش دارند که در تحلیل آسیب پذیری مناطق شهری دربرابر سیلاب باید در نظر گرفته شوند. یکی از روش هایی که با دقت کافی و با استفاده از اطلاعات موجود می توان پتانسیل مناطق تحت خطر را مشخص کرد استفاده از روش تصمیم گیری چند متغیره (MCDA) است که در این مطالعه برای تعیین پتانسیل خطر سیلاب در شهرک امام علی (ع) شهر مشهد استفاده شد. برای این منظور از شش لایه اطلاعاتی شامل لایه فاصله از کانال، شیب، کاربری اراضی، تراکم زهکشی، شیب کانال اصلی و ارتفاع استفاده گردید. پس از تشکیل ماتریس مقایسه زوجی برای لایه های ذکر شده، وزن لایه ها با استفاده از دانش متخصصان و کارشناسان منطقه تعیین گردید و در نهایت نقشه مناطق مستعد خطر سیلاب تهیه گردید.

    یافته ها

    نقشه پتانسیل خطر بدست آمده نشان داد که 2/8 درصد از منطقه که در نزدیکی خروجی حوضه و در اطراف کانال اصلی قرار دارند، دارای پتانسیل خطر بیش تری هستند.

    نتیجه گیری

    نتایج و بررسی های میدانی نشان داد روش تصمیم گیری چند متغیره روشی دقیق و مناسب برای پهنه بندی خطر سیلاب شهری می باشد و با استفاده از این روش می توان مناطقی که دارای خطر آبگرفتگی بیش تری هستند مشخص کرد.

    کلیدواژگان: شهرک امام علی (ع) شهر مشهد، تصمیم گیری چند متغیره، سیلاب شهری، نقشه پتانسیل خطر
  • سحر حیدری مستعلی، بهمن جباریان امیری*، افشین علیزاده شعبانی صفحات 187-199
    زمینه و هدف

    مدل تخریب از جمله روش های ارزیابی اثرات محیط زیستی است که اثرات فعالیت های انسانی را به صورت کمی بیان می کند. هدف از به کارگیری این مدل، شناسایی عوامل تخریب و درجه آسیب پذیری بوم سازگان ها به منظور پیش گیری از تخریب آتی توسط پروژه های دیگر و نشان دادن امکان توسعه در آینده، به تصمیم گیرندگان است.

    روش بررسی

    نخست محدوده شهرستان به 94 شبکه کاری 1600 هکتاری تقسیم و با استفاده از نقشه کاربری سرزمین، مشاهدات میدانی و نظرات کارشناسی، تعداد 14 عامل تخریب شناسایی و شدت آن ها تعیین شد. سپس، آسیب پذیری اکولوژیک و تراکم فیزیولوژیک محاسبه و پس از آن با استفاده از رابطه تخریب، ضرایب تخریب به دست آمد. درنهایت کلیه شبکه ها بر اساس نظریه فازی به 4 پهنه با توانایی توسعه بیش تر، نیازمند بازسازی، نیازمند حفاظت و غیر قابل توسعه تقسیم شدند.

    یافته ها

    طبق نتایج نهایی از مجموع 94 شبکه، 22 شبکه که معادل 40/23 درصد مساحت شهرستان است، نیازمند بازسازی، 37 شبکه که معادل 36/39 درصد مساحت شهرستان است، غیر قابل توسعه و 35 شبکه نیز که 22/37 درصد مساحت شهرستان را به خود اختصاص می دهد، مستعد توسعه هستند.

    بحث و نتیجه گیری

    اثرات فعالیت های مخرب (که عمدتا اثرات مخرب ناشی از فعالیت های گردش گری) در منطقه بارز بوده به طوری که فعالیت های مخربی نظیر تغییر کاربری از یک سو و از سوی دیگر زباله ریزی و آلودگی رودخانه ها به منطقه از عوامل اصلی تخریبند. از مجموع 94 شبکه، 21 شبکه به دلیل وجود گسل ها و 16 شبکه به دلیل قرار گرفتن در محدوده منطقه حفاظت شده بینالود، غیر قابل توسعه می باشند. 35 شبکه دارای اولویت های اول تا سوم توسعه هستندکه دارای تراکم فیزیولوژیک پایین بوده و 22 شبکه نیز به دلیل تراکم فیزیولوژیک بالا و شدت زیاد عوامل مخرب، دارای ضرایب تخریب بالا بوده و نیازمند بازسازی هستند؛ لذا باید از هرگونه توسعه بدون برنامه ریزی در آینده در این قسمت ها، خودداری شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات توسعه، مدل تخریب، آسیب پذیری اکولوژیک، شهرستان طرقبه شاندیز
  • جواد علی بیگی، بهروز سپیدنامه* صفحات 201-216
    زمینه و هدف

    در این مطالعه به بررسی آراء گردش گران ورزشی کوهنوردی ساکنین شهر ایلام در منطقه کوهستانی گچان در جهت برنامه ریزی برای توسعه گردش گری با تاکید بر امنیت گردش گران پرداخته شده است.

    روش بررسی

    نوع تحقیق کاربردی، روش تحقیق توصیفی و تحلیلی، روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات به صورت آمار توصیفی و استنباطی (آزمونهای T و فریدمن) است. جامعه آماری شامل گردش گران ورزشی کوهنوردی منطقه گچان است کهبا استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 77 گردش گر به عنوان حجم نمونه به دست آمد.

    یافته ها:

    جامعه آماری شامل گردش گران ورزشی کوهنوردی منطقه گچان است که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 77 گردش گر به عنوان حجم نمونه به دست آمد. بر اساس یافته های این پژوهش، مردان (66 درصد) بیش ترین درصد پاسخ گویان را تشکیل داده و بیش ترین گروه سنی پاسخ گویان بین سنین "25 تا 44 سال" است. گردش گران اغلب دارای سطح مدرک تحصیلی لیسانس (7/37) و دیپلم (1/22 درصد) هستند. مبدا اغلب گردش گران کوهنورد شهر ایلام(8/81 درصد)  است. کارمندان (8/33 درصد) بالاترین تعداد پاسخ گویان را تشکیل داده و اغلب گردش گران (4/84 درصد) با خودروی شخصی به منطقه گچان دسترسی پیدا می کنند. گردش گران اغلب "همراه با خانواده"  (9/51 درصد) و "به همراه دوستان" (1/22 درصد) به منطقه مراجعه می کنند. اغلب گردش گران موافق پرداخت حق ورودی در حد 5000 ریال تا15000 ریال هستند.گردشگران مهم ترین انگیزه و دلایل انتخاب منطقه را "کوهنوردی، ورزش و سلامتی" ذکر کرده اند. همچنین نتایج آزمون فرضیه تحقیق نشان می دهد که به طور کلی سطح ناامنی در منطقه گچان برای گردش گران در حد بالاتر از متوسط است که می تواند بر روی جذب گردش گری ورزشی  در  کوهنوردی اثر منفی بگذارد.

    بحث و نتیجه گیری:

     نتایج آزمون فرضیه تحقیق نشان می دهد که به طور کلی سطح "ناامنی" در منطقه گچان برای گردش گران در حد بالاتر از متوسط است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی گردش گری، گردش گری ورزشی کوهنوردی، امنیت، شهر ایلام، گچان
  • زینب مرادی، علیرضا میکائیلی تبریزی * صفحات 217-227
    زمینه و هدف

    تغییر در پوشش جنگلی در خدمات اکوسیستمی، تعادل کربن در جو و در نتیجه تغییرات آب و هوا نقش بسیار مهمی ایفا می کند. هدف از این تحقیق مقایسه سه روش شبکه عصبی مصنوعی، رگرسیون لجستیک و یادگیری برمبنای نمونه وزنی مشابهت، جهت پیش بینی روند مکانی تغییرات پوشش جنگل است.

    روش بررسی

    در این مطالعه از نقشه های کاربری اراضی تولید شده از ماهواره Landsat سنجنده TM مربوط به سال های 1984 و 2012 استفاده شد. مدل سازی پتانسیل انتقال با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی، رگرسیون لجستیک و یادگیری برمبنای نمونه وزنی مشابهت و پیش بینی تغییرات برای بهترین مدل با استفاده از زنجیره مارکف انجام شد. به منظور برآورد صحت مدل سازی از آماره های ROC، نسبت موفقیت به هشدار خطا و عدد شایستگی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج بیان گر صحت بالای شبکه عصبی مصنوعی با میزان ROC برابر 975/0 ، نسبت موفقیت به هشدار خطا 63 درصد و عدد شایستگی 12 درصد می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    شبکه های عصبی مصنوعی در مقایسه با رگرسیون لجستیک و یادگیری بر مبنای نمونه وزنی مشابهت از صحت بالاتر و خطای کم تری در مدل سازی و پیش بینی تغییرات جنگل برخوردارند.

    کلیدواژگان: جنگل زدایی، شبکه عصبی مصنوعی، رگرسیون لجستیگ، یادگیری بر مبنای نمونه وزنی مشابهت، حوزه آبخیز گرگانرود
  • زهره بازوند*، سید محسن حسنی، مصطفی ادیب نژاد، سلیمان محمدی لیمائی صفحات 229-239
    زمینه و هدف

    هدف مطالعه حاضر تعیین سن بهره برداری بهینه اقتصادی گونه کاج تدا (Pinus taeda) در استان گیلان می باشد. کاج تدا یکی از گونه های سریع الرشد است که رشد موفقیت آمیزی در جنگل کاری های استان گیلان داشته است.

    روش بررسی

    برای این منظور داده های رویش و قیمت چوب سرپا کاج تدا مورد استفاده قرار گرفت. از تجزیه رگرسیونی برای تعیین بهترین مدل رویش کاج تدا استفاده شد.

    یافته ها:

    نتایج نشان داد که بهترین رابطه بین رویش حجم در هکتار و سن یک مدل رویش چند جمله ای درجه سوم است. معادله قیمت چوب سرپای کاج تدا با استفاده از مدل خود کاهشی بدست آمد. به علت عدم معنی داری این رابطه در سطح 05/0، از متوسط قیمت چوب سرپا در سال های گوناگون استفاده شد. با توجه به قیمت، رویش سالانه و نرخ سود بانکی، سن بهینه کاج تدا با توجه به معیارهای فنی و اقتصادی به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که سن بهره برداری بهینه اقتصادی کاج تدا به ازای نرخ های مختلف سود بانکی تغییر می کند.

    کلیدواژگان: ارزش خالص فعلی، تولید کل، سن بهره برداری، گیلان
  • سمیرا ذاکری کیا، حسین آقامحمدی*، سعید بهزادی، زهرا عزیزی صفحات 241-252
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر آلاینده ذرات معلق، به ویژه ذرات معلق با قطر کم تر از 5/2 میکرون شاخص ترین آلاینده شهر تهران بوده است. یکی از مهم ترین اقدامات برای حل مشکل ذرات معلق دست یابی به اطلاعات مناسب راجع به پراکنش و انتشار این آلاینده ها در دوره های زمانی مختلف می باشد، در این مطالعه هدف، ارایه راهکاری مکان مند برای مدل سازی و تحلیل مکانی و زمانی پراکنش ذرات معلق بر پایه آنالیزهای GIS ای می باشد.

    روش بررسی

    در مرحله اول داده های دریافتی مربوط به آلاینده های PM 2.5 و PM 10 از شرکت کنترل کیفیت هوای تهران اخذ و جهت ورود به محیط GIS آماده سازی شد، و در ادامه با بررسی دقت روش های مختلف درون یابی، روش IDW به عنوان بهترین روش درون یابی برای تهیه نقشه میزان غلظت این آلاینده ها در سطح تهران انتخاب شد.

    یافته ها

    با توجه به داده های روزانه این آلاینده ها در سال های 93 و 94، نقشه های روزانه و میانگین ماهانه و سالانه غلظت آن ها تهیه گردید و با توجه به نتایج بدست آمده، تحلیل مکانی و زمانی پراکنش آلاینده های PM 2.5  و PM 10 در شهر تهران انجام شد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به بررسی های انجام شده می توان گفت بیش ترین غلظت آلاینده PM 10 در مناطق جنوب غربی و آلاینده PM 2.5 در محدوده شهرری و قسمت هایی از بخش مرکزی شهر مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: پراکنش، تحلیل مکانی، PM 10، _ PM 2، 5
  • مهیار کلیائی*، مهدی حمزه نژاد، ساناز لیتکوهی، پیام بهرامی صفحات 253-267
    زمینه و هدف

    در ابتدا گیاهان تنها برای اهداف زیبایی شناسی استفاده می شد اما امروزه برای اهداف اکولوژیکی و اقتصادی نظیر صرفه جویی در مصرف انرژی، بهبود آب و هوای شهری و... استفاده می شوند. از آنجایی که اجتماع پوشش های سبز عمودی بر سطح ساختمان ها، بواسطه نماها و دیوارهای سبز، اجازه کسب بهبود قابل توجهی از بهره وری فواید اکولوژیکی و محیط زیستی را می دهد، دستیابی به پایداری در اهداف این فناوری دوستدار محیط زیست ضروری و پژوهش در این زمینه رویکردی واجد ارزش می باشد،

    روش بررسی

    از این رو این پژوهش برآنست تا در یک پژوهش کاربردی با یک روش ترکیبی و با تکیه بر روش کتابخانه ای و با استناد به پژوهش های صورت گرفته در زمینه فناوری دیوارهای سبز به بررسی فواید حاصل از استفاده از فناوری دیوار سبز در زمینه بهبود عملکرد حرارتی و صرفه جویی انرژی، و زیست محیطی بپردازد.

    یافته ها

     نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که کاربرد فناوری دیوار سبز در سه زمینه پایداری از جمله :اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی فواید گسترده ای را به همراه خواد داشت

    بحث و نتیجه گیری

    به طوری که از مهم ترین  فواید  فناوری دیوار سبز می توان به کاهش دما در سطح ساختمان از رنجی بین 1- 10 درجه سانتیگراد، و صرفه جویی در مصرف انرژی تا 65% در زمینه کاهش مصرف انرژی و همچنین از بین بردن آلاینده های محیطی و کاهش تخریب لایه اوزون و کاهش اثر جزایر گرمای شهری، کاهش آلودگی های صوتی و... در زمینه زیست محیطی اشاره نمود.

    کلیدواژگان: زیست محیطی، صرفه جویی انرژی، دیوار سبز، پایداری، فواید
|
  • Ali Daryabeigi Zand *, Shima Ziajahromi Pages 1-14
    Background and Objective

    Drinking water supply is an important environmental challenge throughout the world. Water pollution with nitrate is a serious human health hazard in Iran. The main purpose of this study is to evaluate the applicability of synthesized zero-valent iron (ZVI) nanoparticles in removal of nitrate from water emphasizing on the influence of pH variation on performance of nanoparticles.

    Method

    ZVI nanoparticles were synthesized in the laboratory and measured for dimension with Transition Electron Microscopy (TEM) before using in the experiment. Impact of ZVI nanoparticles dosage on the removal of nitrate from water was also examined in this study.

    Findings

    Results indicated that performance of ZVI nanoparticles in the removal of nitrate is greater in acidic environment compared to neutral and basic state. In addition, pH increased over the course of the experiment at initial acidic and neutral states.

     Discussion and Conclusion

    Application of small amount of ZVI nanoparticles can reduce nitrate content in water significantly. The principal fraction of removal reaction was achieved at initial stages due to acidic condition. Results of the present study showed application of small amounts of ZVI nanoparticles can reduce nitrate concentration in waster scales significantly.

    Keywords: nano particles, Zero-Valent Iron, Nitrate, Synthesis, PH
  • Ramazan Ali Dianati Tilaki, Morteza Ghalenoei *, Masoumeh Eslami Far Pages 15-26
    Background and Objective

    Phenol and its derivatives are toxic to all living organism and are found in oil refinery wastewater. Isolation and identification of bacteria from oil refinery wastewater is important to identify aromatic compounds degrading bacteria. The aims of this study were isolation and identification of bacteria from Tehran oil refinery wastewater treatment system and determine amount of phenol degradation by these bacteria.

    Method

    This experimental study was conducted by using two series of activated sludge samples collected from Tehran oil refinery wastewater treatment plant. Adaptation of bacteria to phenol was done by culturing in growth medium containing phenol at 30°C in incubator. After that isolation and identification of bacteria was done according to standard method. Isolated bacteria were cultured in growth medium containing different concentration (0.5- 1.2gL-1) of Phenol. Bacteria growth was assayed by measuring optical density at 600nm. Concentration of Phenol in the medium growth solution was measured by spectrophotometric method using 4- Amino antipyrine as color reagent at 510 nm.

    Findings

    Pseudomonas, Acintobacter, E.coli, Enterococcus and Enterobacter spps were isolated from oil wastewater treatment plant. Pseudomonas spp. completely removed 0.9gL-1 of Phenol, Acintobacter and E.coli removed 0.7 gL-1, Enterococcus and Enterobacter removed 0.5 gL-1 of Phenol from growth solution. 

    Discussion and conculation:

     Pseudomonas spp. isolated from oil refinery wastewater treatment plant has highest phenol removal rate in shorter contact time than other isolated bacteria.

    Keywords: Bacteria, Phenol, Refinery, Wastewater treatment
  • Leila Nematollahi, Haniyeh Nowzari * Pages 27-36
    Background and Objective

    Water quality is one of the issues that are directly related to the health and personal and public health of the society, and monitoring the water and providing its health conditions is of great importance. Therefore, the aim of this study was to determine the microbial quality of drinking water in Abadeh in 2015 and to compare its quality with national standards and the World Health Organization (WHO).

    Method

    In this study, 122 water samples for microbial measurement and 3864 water samples for chlorimetry were analyzed from water network of Abadeh city during 2015-2016. Multiple tube fermentation method and colorimetric method were used to determine fecal and total coliform bacteria and residual chlorine, respectively. Finally, all data were analysed by one sample T-test, Chi-Square, Mann-Withney, Kruskal-Wallis and Pearson Correlation Matrix.

    Findings

    The results showed that the total coliform was 0 MPN/100ml in 98.36% of all samples and the fecal coliform was 0 MPN/100ml in 100% of all samples by microbial analysis and the residual chlorine were desirable in 78.0% of the samples and meet the expectations of national and international standards. Winter and summer showed the lowest and greatest amount of residual chlorine, respectively. On the other hand, the results showed significant negative associations between the amounts of the residual chlorine of the water with the presence of coliform bacteria in the water. 

    Discussion and Conclusion:

    The microbial index of drinking water of the Abadeh city is lower than the standard limit of the WHO microbial Index and the national standard. As a result, the quality of drinking water of the city is desirable.

    Keywords: Water network, Coliform, Residual chlorine, Abadeh city
  • Parisa Fatahi Masrour, Maryam Rezazadeh * Pages 37-48
    Background and Objective

    Due to the increase of this phenomenon, current study focuses on the climate and statistical analysis of dust storms in Iran during 2015.

    Method

    Hourly data of meteorological code are used in this study. The software WRPLOT VIEW was utilized to plot wind rose. For Synoptic analysis of the storm, data information of middle and upper atmospheres including sea-level pressure data and geopotential height of 500hP surface was received from NCEP/NCAR database, and their circulation patterns were obtained. In order to determine the trajectories of dust storms, the air parcel tracking model HYSPLIT was applied.

    Findings

    The maximum dust events were occurred in Zabol during 2015. Highest wind speed and severest loss of vision were observed at Zabol station on 6 July. The masses of dust were entered to Arak and Fasa from the west and northwest of Iraq and to Zabol from Afghanistan. Records of sea-level and middle-atmosphere circulation database on 21 July 2015, that showed the severest loss of vision in Fasa, revealed the presence of a low-height system over Russia and a high pressure system over the north black sea. A low pressure system was observed over Pakistan which its tabs were extended to the east and south regions of Iran. 

    Discussion and Conclusion:

    Blowing dust in Zabol can have a local dust source. The greatest dust in suspension events in Arak & Fasa with lower wind speed along. Northeasterly winds can cause of Sistan 120-day wind during the cold time of year that its impact will be greater in Zabol. On the day that severest loss of vision observed, most part of the country affected by tabs of high pressure located on the west in Iraq, that have been reached to the center of Iran with its easterly side.

    Keywords: Statistical, climate analysis, dust storms, track, intercept the wind
  • Saeed Shafiei Sabet * Pages 49-61
    Backgroun and Objective

    Noise pollution caused by human activities is one of the types of environmental pollution. Anthropogenic noise level is increasing in both marine and freshwater ecosystems. Human activities have acoustically changed aquatic environments over the past decades and anthropogenic noise is now recognized as a ubiquitous pollutant in terrestrial and aquatic habitats. Shipping activities, wind mills, pile driving, seismic surveys, naval sonars and fisheries activities are all accompanied by the introduction of anthropogenic sounds in the water.

    Method

    Here, we investigate how anthropogenic noise impairs behaviour and foraging activities, which has direct and indirect consequences for aquatic species survival and reproductive success.

    Findings

    While a broad range of direct destruction caused by human activities in terrestrial and aquatic habitats is relatively well understood, there is a lack of knowledge about such activities on wildlife and captive species. For example, in laboratory condition, elevated sound levels may affect predator-prey interactions. We still have little understanding of the potentially negative consequences of noise pollution for aquatic life. 

    Discussion and conculation:

     Changes in foraging tendency and efficiency may directly and indirectly affect relative species abundance of both predator and prey and induce changes at the community level.

    Keywords: Noise pollution, Biology, Foraging behaviour, fish
  • Javad Karimi *, MohammadMehdi Firooz Abadi Pages 63-77
    Background and Objective

    Today, nuclear reactors as a major source of energy in the world, is developing considerably. The main disadvantage of nuclear reactors is producing nuclear waste. This waste is due to the half-life and high environmental impact is radiation poisoning. In this study a new generation of nuclear reactors as ADS introduced where the nuclear waste is used as fuel.

    Method

    Examining ADS nuclear reactors, the concept of ADS and the main components of this type of reactor and how it works are described.

    Findings

    This new generation of nuclear reactors (ADS) has the ability to convert nuclear waste, including meta-uranium elements and fragments of nuclear fission, into low-risk elements with low half-life and low beam toxicity. Its important advantage over other nuclear reactors is that it is safe.

     Discussion and Conclusions

    Given the importance of developing nuclear reactors as a major source of energy production, methods should be used to develop peaceful nuclear technology in the country to maximize its efficiency while minimizing its destructive environmental effects. . The use of a new generation of nuclear reactors (ADS) is one such method.

    Keywords: ADS reactor, Subcritical Core, Spallation Target, Transmutation
  • Alireza Mardookhpour *, Hosein Jamasbi, Omid Alipour Pages 79-91
    Background and Objective

    In this research the object is prediction of suspended sediment load by and artificial neural network (ANN), Sediment Rating Curves (SRC) and regression methodfor BabolrudRiver in Mazandaran province.

    Method

    The inputs conclude discharge and the output is sediments concentration in time series. The input and output of river have positive procedure for (1979-2013) and 75% of data utilized for training and 25% for tests. For training the network, data that recognize issue conditions were selected and some data for testing,

    Findings

    The results show the concentration of sediment suspended load derived artificial neural network and is close together and regression coefficient is 92.8%, while regression coefficient is 83% for sediment rating curves and 90% for statistical method respectively. 

    Discussion and Conclusion

    In conclusion, artificial neural network (ANN) has more workability and flexibility for prediction of suspended sediment load to sediment rating curves and statistical methods.

    Keywords: Sediment, sediment rating curves, Regression, Artificial Neural Network, Babolrud River
  • Morteza Nikakhtar, Seyedeh Hoda Rahmati *, AliReza Massah Bovani Pages 93-105
    Background and Objective

    Considering the importance of ARDAK River and dam in supplying drinking water of MASHHAD city as one of the biggest and most densely populated religious city of the world, preserving and maintaining water quality of this river is an essential task for providing water. This case study provides a model for water quality of ARDAK River by using appropriate and relevant tools which could calculate the values of water quality parameters along the entire length of main branches and it can be a beneficial approach for monitoring water responses to various contaminants and also for future decision making.

    Method

    In this research QUAL2KW dynamic model has calibrated with available previous data (July 2014) and verified by results of field sampling which has been conducted in April 2016 for different aspects of water quality.

    Findings

    Obtained results showed that this model made a good agreement with observed data such as DO, PH, COD and NO3 and it was able to simulate water quality for both river branches.

    Discussions and Conclusions

    Abghad branch condition gets better due to less local population and contaminants, moreover agricultural, gardening and rural wastewater has affected both main branches of the river.

    Keywords: Ardak River, Modeling, Qual2kw, Water quality
  • Gholamreza Rahbar *, Ataollah Kavian, Ahang Kowsar, Mahmood Habibnejad Rooshan, Kaka Shahedi Pages 107-116
    Background and Objective

    Artificial recharge of groundwaterthrough floodwater spreading is an approved method for improvement of groundwater resources. The appearance of sowbug to floodwater spreading system of Gareh Baygon Plain has been changed physic-chemical properties of soil. The main objective of this research is to evaluate soil infiltration rate with activity of sowbugs.

    Method

    This study has been conducted in Kowsar aquifer management of Gareh Bygone plain. One of the floodwater spreading systems named Bisheh Zard1 was selected. This system has 6 sedimentation basins. The second sedimentation basin was chosen and divided to 11 plots. Infiltrability of 11 paired plots was determined utilizing the double ring method.

    Findings

    Results showed that the appearance of sowbug that make hols with 7 milimeter and average one meter depth improve the soil physical properties and enhance the infiltration rate about 7.2 centimetres per hours and showed a significant difference at the 1 % level. The burrowing macro fauna, including the sowbug, form channels that facilitate accelerated flow of water towards the aquifer.

     Discussion and Conculation:

     This study approved that sowbug has a great effect on infiltration water to crusted soil that occurs by floodwater spreading. Sowbugs burrows have a marked effect on surface infiltration of water through the soil. The present research state that sowbug can be as useful agent for controlling of crusted soil from fine clay in sedimentation basinsform channels that facilitate accelerated flow of water towards the aquifer and increase the life time of floodwater spreading systems after 30 years and Gareh Bygone Plain desert has been changed to a evergreen forest.

    Keywords: floodwater spreading, Infiltration, crustacean, Gareh Bygone
  • Zahra Abedi, Parisa Soltani Khamseh * Pages 117-128
    Backgrounds and objectives

    Population growth and excessive consumption of natural resources for the continuation of economic welfare, in addition to destroying the ecosystem has caused a shortage of life on the planet is vital to prevent any shortage of access to natural resources continue. This article estimates the ecological footprint of water and energy consumption (electricity and natural gas) of the household sector in the 22 districts of Tehran and estimates the environmental capacity of the mentioned resources. 

    Analysis method

    Estimating the ecological footprint of water and energy (electricity and natural gas) used in the household sector of Tehran refers to the negative relationship between the continuity of household activities and the ecological gap of the mentioned sources, which according to the results and their analysis, ecological gap more than 4 million hectares of water, electricity and natural gas consumption are available in the household sector of Tehran.To find the impact of practical solutions to reduce the ecological gap using SPSS software and Cochran test and also developing a questionnaire related to the use of resources in household,the most important factor in reducing the ecological gap is identified.

    Findings

    Based on the results obtained and their analysis, the ecological gap of over 4 million hectares is due to the excessive use of water, electricity and natural gas in the household sector of Tehran. After estimating the ecological gap, questionnaires were distributed to clarify the causes of household waste loss. According to the statistical society, in the assessment of the questionnaire, the population of the 22nd household in Tehran was considered to be 2 million and 830thousand households.To create uniformity of analysis, the households were based on a population of 3, Then through the Cochran formula, 1100 households were sampled and they were randomly selected.

     Discussion and conclusion:

    The results of the questionnaire showed that the most important factor in reducing the ecological gap and having the optimal use of water in the household sector is reducing water consumption for washing cars,the most important factor for creating optimal power consumption in the household sector is using energy-saving bulbs.The most important factor for creating optimal consumption of natural gas in the household sector is the use of double-glazed windows and the least effective factor is the use of gas heaters proportional to the area of the houses.

    Keywords: Water, energy ecological footprints, environmental capacity, ecological gap, 22 areas of Tehran, Household sector
  • Navid Zamani *, Roughayeh Tarahi, Iman Danaei Far Pages 129-143
    Background and Objective

    Determining the true value of environmental resources is important because of their performance and environmental services and their optimal management. Economists have recently recognized the role of natural resources and the environment in human well-being, and have made great efforts to value environmentally friendly goods and services. Maroon Beach Park in Behbahan is one of the important resorts in this city. The purpose of this study is to estimate the recreational value of Maroon Coastal Park using the conditional valuation method.  

    Method

    The results showed that the average of WTP for person to visit the park is 3243/7 Rials and households’ WTP is 133510/70 Rials.

    Result

    Daily, monthly and annual average concentrations map were prepared according to the daily data of these pollutants in the years 93 and 94. As a result, spatial and temporal analysis of distribution of PM 2.5 and PM 10 contaminants in Tehran was made .

    Discussion and Conculation:

    The results show that willingness to pay for use of recreational is low.

    Keywords: Conditional valuation, Recreational value, Logit model, Willingness to pay, Maroon Beach Park
  • Mahdi Ghaemiasl *, Mohammad Nasr Isfahani, Sirus Charkh Pages 145-157
    Background and Objective

    Environmental responsibility as an important aspect of social responsibility is a necessary condition for survival and success ban and banks are trying to invest in activities that can improve the conditions of society and protecting the environment. The aim of this study was to evaluate suppliers based bank's environmental social responsibility to reduce emissions in both industrial and macroeconomic production levels.

    Method

    In this study to investigate the contemporaneous, long-run and dynamic effects of facilities granted by the banking system to the private sector on the emission of environmental pollutants at two levels of industrial production (industry sector) and aggregated economic activities (macroeconomic), the structural VAR method (SVAR), Bootstrap Standard Error (BSE) and Blanchard-Quah Decomposition (BQ) is used.

    Findings

    The results of contemporaneous and long-term effect matrixes in macroeconomic SVAR model shows that, A financial shock (with the size of a standard deviation) due to Bank support facilities to aggregated economic activities and from disturbance term of DLTLOA, led to a 0.0387 percent increase in the level of environmental emissions in the first period, but in the long run has no significant effect on the level of emissions. In addition, the result of industrial sector shows that a financial shock, led to a 0.0397 percent increase in the level of environmental emissions in the first period and its long-term impact on the level of environmental emissions is 0.0695 percent incensement. Estimation of dynamic effects also shows that in both industrial sector and the macroeconomic level, all shocks led to emissions incensement.

     Discussion and Conclusion

    The banking sector with the support of sectors of the economy, especially the industrial sector, has failed to play proper role in its serious social responsibility in the area of production with clean technology and methods and in practice, has become financial supporter of unqualified pollutant industries and productions. It seems as improper support structure of the banking system from industries and pollutant producers, to be followed by increasing in environmental emissions, the reform of the banking support structure and facilities, can lead to environmental improvements.

    Keywords: Environmental social responsibility, non-usury banking system, Blanchard-Quah Decomposition
  • Maryam Morovati *, Samaneh Akbarian Pages 159-172
    Background and Objective

    This study aims to achieve a comprehensive assessment on capabilities and feasibility of developing sustainable ecotourism in Dareh-Anjir Wildlife Refuge and Neybaz, using hybrid model SWOT and network analysis.

    Method

    The questionnaires were completed by thirty experts and indigenous people through snowball sampling. Finally, SWOT matrix used to investigate strengths and weaknesses and the opportunities and threats in the field of sustainable ecotourism strategies to deal with these threats and exploit opportunities for sustainable ecotourism were presented. Network analysis (ANP) used to prioritize the internal and external environment factors and rate the final solutions in the form of SO, WO, ST, WT.

    Findings

    The final result from the evaluation of internal and external factors is in the form of an aggressive strategy to make the best use of the opportunities and strengths. The results also showed that diversification strategies, reviewing and defense respectively are in the next ranking. 

    Discussion and Conclusion:

    The results of the strategies using ANP model shows that aggressive strategy is a priority in the planning for sustainable development of ecotourism in this region and for this should use natural functionality, attractiveness and prospects of the region, and with more advertisement of the region and make international projects such as cheetahs project, ecotourism area maintained and developed. The results of this study can be used in the implementation of protective measures for further administrative ecotourism industry in habitats of Yazd province.

    Keywords: Strategy, ecotourism. Wildlife Refuge, SWOT, ANP
  • Mohammad Rostami Khalaj *, Dana Hesami, Hossein Salmani, Teymor Tymoriyan Pages 173-185
    Background and Objective

    Inundation in urban areas due to dens storm has created many problems for all cities thorough the world. Urban flood hazard zoning may provide useful information for dealing with contingency and alleviating risk and loss of life and property.Therefore, in order to manage urban areas, take relief measures and prioritize areas to solve the problem of floods, the areas that are most affected should be identified.

    Method

    Vulnerability of urban areas often includes multicriteria that are associated with flooding. One of the methods that are sufficiently accurate and available which can identify flood hazard zoning, is using multicriteria decision analysis (MCDA) that in this study was used to determine the potential of flood risk in urban area. Six variables include: distance to the main channel, slopes, land use, drainage density, slope of the main channel and elevation was used. After determining paired comparison matrix, layers weight was determined by using the knowledge of experts and experts in the region and finally the map of urban flood hazard were identified.

    Findings

    Hazard Potential Map showed that 8.2% of the areas near to the outlet and located around the main channel are at highest hazard potential.

     Discussion and Conclusion

    The results and field investigation showed multicriteria decision analysis is accurate and appropriate method for urban flood hazard zoning and using this method can identify areas with a greater flooding risk.

    Keywords: Imam Ali town Mashhad city, multicriteria decision analysis, urban flood, Hazard Potential Map
  • Sahar Heidari Masteali, Bahman Jabbarian Amiri *, Afshin Alizadeh Shabani Pages 187-199
    Background and purpose

    Land degradation modeling is one of the environmental impact assessment methods that quantitatively represent the effects of human activities. The purpose of applying this model is identifying vulnerability factors and destruction of ecosystems, to prevent further destruction by other project and also to show feasibility of future development to decision markers.

    Method

    first The study area was partitioned into 94 cells, 1600 ha each and then Fourteen degradation factors were identified along with their intensity using land use map, field observations and expert views. So the determination of ecological susceptibility and physiological density was determined and all cells were classified to 4 categories: recommended for development, zones that require reconstruction, protection and cells hadn't development potential based on fuzzy theory.

    Results

    The results show that from 94 cells, 22 cells (23.40% of the total area) require reconstruction, 37 cells (39.36% of total area) have no development potential, and 35 cells (37.22% of total area) are recommended for development. 

    Discussion and Conclusion

    The effects of destructive activities (which are mainly destructive effects of tourism activities) in the region are obvious, so that destructive activities such as land use change and river pollution to the region on the one hand. They are the main causes of destruction of the 94 cell, 21 cell due to faults and 16 cell due to being in the Binalood protected area, have no development potential. 35 cell are recommended for development in first to third priorities, these cells are in low physiological density area and 22 cell due to high physiological density and severity destructive agents has a high degradation coefficient and need to be reconstructed, and therefore any future development in this area, should be excluded.

    Keywords: Environmental Impact Assessment, Degradation Model, Ecological Susceptibility, Torghabeh-Shandiz Township
  • Javad Alibeygi, Behrouz Sepidnameh * Pages 201-216
    Background and Objective

    In this study, the views of mountaineering sports tourists living in the city of Ilam in the mountainous region of Gachan in order to plan for the development of tourism with emphasis on the security of tourists have been studied.

    Method

    The research is an applied research, the  methods of data collection is descriptive and analytic, the methods of data analysis is conducted both descriptive and inferential statistics (T & Friedman test).The Statistical Society is consisted of climbing sport tourists of Gachan mountainous area that has been obtained 77 tourists with the use of available sampling or random method.

    Findings

    Based on the findings, Men (66 percent) accounted for the highest percentage of respondents and the largest age group of respondents is between the ages of "25 to 44 year". Tourists often have a bachelor's degree level (37.7 percent) and Diploma (22.1 percent). The origin location of the most Mountaineer tourists is the city of Ilam. Employees (8/33 percent) have formed the highest number of respondents. Most tourists (4/84 percent) access to the area Gachan with private vehicle.Tourists visit the area often "with family" (9/51 percent) and "with friends" (1.22 percent). Often of tourists are agreeing to pay 5,000 rials to 15,000 rials in the right input. Tourists have been reported the main motivations and reasons for choosing the region "tourism, sport and health".

    Disscousion and Conclusion

    Also, hypothesis test results indicate that in general, level of insecurity in Gachan area for tourists is higher than average which can have a negative effect on tourism and sports tourism.

    Keywords: Tourism planning, climbing sport tourism, Security, city of Ilam, Gachan
  • Zeynab Moradi, AliReza Mikaeili-t* Pages 217-227
    Background and Objective

    The change in forest cover plays a vital role in ecosystem services, atmospheric carbon balance and thus climate change. The goal of this study is comparison of three procedure of Artificial Neural Network, Logistic regression and Similarity weighted Instance-based Learning (SIM Weight) to predict spatial trend of forest cover change.

    Method

    In this study, land use maps for the periods 1984 and 2012 derived from Landsat TM satellite imagery, was used. Transition potential modeling using artificial neural network, Logistic regression and Similarity weighted Instance-based Learning and prediction based on the best model using Markov chain model was performed. In order to assess the accuracy of modeling, statistics of relative performance characteristic (ROC), ratio Hits/False Alarms and figure of merit was used.

    Findings

    The results show the accuracy of artificial neural network with the ROC equal to 0.975, the ratio Hits/False Alarms equal to 63 percent and the figure of merit is equal to 12 percent.

     Discussion and Conclusions

    Artificial Neural Networks in comparison with Logistic Regression and Similarity weighted Instance-based Learning has higher accuracy and less error in modeling and predicting of forest changes.

    Keywords: deforestation, Neural Networks, logistic regression, Similarity weighted Instance-based Learning in modeling, Gorganrood watershed
  • Zohreh Bazvand *, Seyyed Mohsen Hasani, Mustafa Adibnejad, Solomon Mohammad Lyman Pages 229-239
    Background and Objective

    The aim of present study was to determining the Economically Optimal utilization Age of Loblolly Pine (Pinus taeda) in Guilan Province.

    Method

    For this purpose, growth data and the price of Tada pine wood were used. Regression analysis was used to determine the best model of Teda pine growth.

    Findings

    The results showed that the best relationship between volume growth per hectare and age of a growth model is a few third degree sentences. The equation for the price of Teda pine trunks was reduced using its model. Due to the lack of significance of this relationship at the level of 0.05, the average price of standing wood was used in different years. According to the price, annual growth and bank interest rate, the optimal age of Teda pine was obtained according to technical and economic criteria.

    Discussion and Conclusion

    Results showed that economically optimum utilization age of Teda pine changes with different discount rates, optimal rotation age follow different trend.

    Keywords: Net Present Value, total production, rotation age, Guilan
  • Samira Zakeri KIA, Hossein Aghamohammadi *, Saeid Behzadi, Zahra Azizi Pages 241-252
    Introduction and objective

    Recently, pollutant particles, in particular suspended particles with a diameter of less than 2.5 microns, have been the most common pollutant in Tehran. One of the most important processes to solve the problem of suspended particles is to obtain appropriate information on the distribution of these pollutants at different time periods. The goal of this study is to propose a spatial approach for modeling and analyzing the spatial and temporal distribution of suspended particles based on GIS analyzes.

    Materials and Methods

    At first step, PM 2.5 and PM 10 pollutants was collected from Tehran Air Quality Control Company. Then, the accuracy of different interpolation methods was evaluated. Finally, the IDW method was selected as the best interpolation method for plotting the concentration of these pollutants in Tehran

    Result

    Daily, Monthly average and annual average concentrations map were prepared according to the daily data of these pollutants in the years 93 and 94. As a result, spatial and temporal analysis of distribution of PM 2.5 and PM 10 contaminants in Tehran was made
    Discussion and conculation: According to the performed study, it can be said that the highest concentration of PM10 pollutants is found in the southwest of the city and the highest concentration of PM 2.5 pollutants is found in Shahr-e-Ray and central part of the city.

    Keywords: distribution, Spatial Analysis, PM10, PM 2.5
  • Mahyar Kolyaei *, Mahdi Hamzenejad, Sanaz Litkouhi, Payam Bahrami Pages 253-267
    Background and Purpose

    In the beginning, plants were used only for aesthetic purposes, but today they are used for ecological and economic purposes such as saving energy, improving urban climate, and so on. Since the community of vertical green coverings on the surface of buildings, through facades and green walls, allows to significantly improving the productivity of ecological and environmental benefits, achieving sustainability in the goals of this environmentally friendly technology is essential and in this research is a valuable approach.

    Method

    Therefore, this study aims to investigate the benefits of using green wall technology to improve thermal performance in an applied research with a combined method and relying on the library method and citing research conducted in the field of green wall technology considering saving energy and the environment.

    Findings

    The results of the study showed that the application of green wall technology in three areas of sustainability, including: social, economic and environmental.

    Discussion and conclusion

    So that green wall technology will bring a wide range of benefits, the most important of which can reduce the temperature in the building from suffering between 1 - 10 degrees Celsius, and saving energy consumption up to 65% in the field of reducing energy consumption and also eliminating environmental pollutants and reducing the destruction of the ozone layer and reducing the effect of urban heat islands, reducing noise pollution and ... in the field of biology the environment pointed out.

    Keywords: environmental, energy saving, green wall, sustainabili